La
biografia

música festera

10 ANYS DESPRÉS, TORNEM A ESCOLTAR LA NOSTRA MARXA MORA


El passat 26 de Febrer, en el concert del mig any interpretat per la Unió Artística Musical d’Ontinyent, vam tindre la ocasió d’escoltar de nou la marxa mora Aladins, marxa que vaig dedicar a la meua esquadra. Si d’alguna cosa podem presumir el Saudites és de tindre un nombre important de marxes mores i pasdobles dedicats a les nostres esquadres, però el cas dels Aladins és particular, ja que som l’única esquadra que tenim dedicades una marxa mora i un pasdoble. Enguany feia 10 anys de l’estrena de la marxa mora Aladins. Com ja vaig dir eixe dia, la meua primera marxa mora volia dedicar-la als meus companys de la esquadra, però la sobtada mort de mon pare, el Mestre Ferrero, va fer que canviaren els plans. 20 anys després vaig compondre aquesta marxa amb la il·lusió de que agradara als meus amics i poder gaudir-la a les nostres festes. A més a més, la marxa mora Aladins va ser guardonada amb el premi Euterpe de la Federació de Societats Musicals en l’any 2010 en la categoria de “Música per a la Festa”.



Felicitacions al mestre i músics de la Unió Artística Musical d’Ontinyent pel magnific concert, i en particular per la interpretació de la marxa Aladins. Va ser tot un plaer tornar a escoltar la nostra marxa en un acte on la música festera centra l’atenció de tots els festers.


Concert de Mig Any al teatre Echegaray

Publicat per:  Daniel Ferrero
Dimarts, 07 març 2017



ALADINS A LA PLAÇA DE BOUS DE BOCAIRENT

L'AUM BOCAIRENT en el moment d'interpretar la marxa mora Aladins
                              
Visitar la vila de Bocairent sempre és un plaer; atractius que ens conviden a gaudir-ne no li falten. Però esta vegada el motiu de la visita era ben diferent, assistir en la plaça de bous al concert de música inclòs en la programació d’actes del Panellet de 2015 organitzats per l’Associació de Festes de Moros i Cristians.

El LXXII Concert de música festera, dins de la campanya Retrobem la nostra música de la Diputació de València, a càrrec de l’Associació Unió Musical Bocairent i sota la direcció de Damián Molina Beneyto va interpretar una escollida selecció de marxes mores i cristianes, pasdobles i ballets de diversos autors. Una de les obres interpretades, en la segona part del concert, va ser la marxa mora Aladins del nostre amic Daniel Ferrero Silvage. Finalitzada la interpretació, el director de la banda va voler compartir amb l’autor pressent en la graderia, fent-lo posar-se en peu, els aplaudiments del públic assistent.

La veritat que en una sufocant vesprada estiuenca de diumenge va ser tot un encert desplaçar-se a la veïna població per poder escoltar Aladins novament en concert amb una agradable temperatura en un incomparable amfiteatre.

Publicat per:  Enrique Martí
Diumenge, 26 juliol 2015



ALADINS, AL PAS!!!

Quantes vegades havíem parlat en els nostres encontres, els uns més en broma i els altres més seriosament, que havent-hi dos músics en l'esquadra, com podia ser que no tinguérem cap marxa ni pasdoble dedicats. Ara ho tenim tot, marxa i pasdoble. L'any 2007, l'any de la Capitania, Daniel ens va sorprendre a tots amb una fantàstica marxa mora, Aladins, premi Euterpe 2010 a la millor composició per a la festa de Moros i Cristians. Aquest any és Marcos el que ens dedica un pasdoble, que vam tindre l'oportunitat d'acompanyar-lo a escoltar per primera vegada el divendres 6 de juny de 2014, en un assaig de la Societat Unió Musical a la ciutat d'Alberic. 


Recorde com estava quiet al seu lloc, preparant la gravadora, dins d'aquell cine reutilitzat per a l'ocasió com a lloc d'assaig. Davant de la banda el seu amic, company de la seua estimada banda i mestre. Un somriure de satisfacció endevinava una persona feliç, quan la banda va començar a interpretar els primers compassos, embadalit, escoltant aquells sons que ell havia imaginat, una i altra vegada, en la seu cap. Es va acomodar a la cadira i crec que el seu cos era un formigueig continu des de la punta dels dits dels peus fins al llargs cabells del seu nou 'look'. Va assaborir cada segon de la interpretació per a poder gaudir-la en tota la seua plenitud. Al finalitzar, Daniel el va cridar per presentar-lo als músics i ell va pujar a l'escenari on els va donar unes indicacions del que havia volgut representar amb la peça, tot amb la naturalitat amb què Marcos ens té acostumats.


Ahir, dia 21 de juny de 2014, amb la magnífica interpretació de la Societat Unió Musical d'Alberic, dirigida per Daniel, que va cedir la batuta a Marcos, l’autor, perquè dirigira la seua composició, la qual cosa ens va alegrar a tots, es va presentar oficialment al món de la festa, Aladins, al pas!!!, el nostre pasdoble, que ens ha dedicat el nostre AMIC. Davant de la seua família i dels amics que l'hem acompanyat, hem pogut gaudir d'uns moments emotius per la satisfacció que representa escoltar aquestos sons, fets des dels records d’aquell xiquet que estant en casa del seu iaio, en el Delme, escoltava les bandes passar, i al qual son pare portarva a les dianes. Records de major, que en els moments de nostàlgia, en els seus viatges per l'Àfrica, el feien agafar llapis i paper per ficar música a les vivències de les nits de paelles, dels viatges per trobar els vestits de negre, dels banys on algú es llançava de 'cadàver', dels esmorzars de saladura, de les excursions a 'RITA' i de tantes i tants moments que hem tingut la sort de poder compartir. 


Gràcies pel que heu fet, per la música que ens heu regalat, pels sons que, a partir de hui ens acompanyaran en les properes desfilades que ens queden per fer. Gràcies en plural perquè Marcos l’ha escrit i perquè Daniel ha fet possible que el puguem escoltar.

I recordeu que per a gustos colors i aquesta és la musica que a nosaltres ens agrada. AVANT ALADINS, AVANT!

Publicat per:  Ángel Soriano
Diumenge, 22 juny 2014



EUTERPE I LA INSPIRACIÓ


Com ja sabeu, l’any passat la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en va atorgar el Premi Euterpe 2010 a la millor composició de música per a la festa. El motiu d’este xicotet escrit es donar a conéixer als visitants del blog qui era Euterpe i alguna cosa pel que fa a la relació entre inspiració i les muses.

Segons la mitologia grega, les Muses són les nou filles de Zeus i de Mnemósine. Aquestes van ser engendrades, segons el mite, en nou nits consecutives. Segons l'historiador grec del s. II Pausanias al principi les muses van ser tres: Aedea (el cant, la veu), Meletea (la meditació) i Mnemea (la memòria). Juntes representaven les precondicions de l'art poètic en la pràctica del culte religiós. Pocs són els mites que les esmenten, però se'n diu que solien ser les cantants de les festes que organitzaven els déus.

És Plato, en l'any 401 a.c. aprox. i posteriorment els autors neoplatónics, el que fa de les nou Muses les mediadores entre el déu i el poeta o qualsevol creador intel·lectual. Les Muses presents en les arts són: Cal·líope, Musa de l'eloqüència i de la poesia èpica. Clío, És la musa de la història. Erato, És la musa de l'art líric de la triaria. Euterpe, És la musa de la música. La seua representació artística sol ser una flauta (simple o doble). Melpómene, És la musa de la tragèdia. Polimnia, És la musa de la retòrica. Talía, La musa de la comèdia. Terpsícore, la musa de la dansa. Urania, la musa de l'astronomia i de la astrología.

L’instrument que toca Euterpe és una flauta grega (aulos). Aquesta és una flauta de doble tubo (millor dit, és com un oboè doble)que están units en un extrem per una boquilla de doble llengüeta. Va ser inventada per la diosa Atenea i s’utilitzaba en els temples, rituals, jocs i altres esdeveniments.

Muses i Inspiració.

Es diu inspiració a aqueix estímul que aconsegueix que un artista crega que la seua obra és un element creatiu diferenciador. Tot allò relacionat amb la inspiració és una recerca constant d'elements, circumstàncies, fets, persones que aconsegueixen dotar l'artista d'una força creadora imparable. Queda per saber si el talent artístic depén dels moments inspiradors, d'aqueix instant en el qual les muses bufen en l'oïda sintonies de creativitat, o si com va dir Pablo Picasso “quan arribe la inspiració que em trobe treballant”. Potser siga una barreja dels dos conceptes i aqueix bufit que arriba de l'interior de cadascun dels artistes, servisca per a il·luminar la sendera del seu treball. Inspirats per les muses, es podria concloure que tot ser humà és un artista en potència i que només depén de les circumstàncies que l'envolten perquè cadascun aplique el seu art a la vida. Algú va dir alguna vegada que “som menuts déus en potència”. Llàstima que no sempre es perceba el suau murmuri melòdic del que les muses vulguen contar. Les recerques creatives dels nostres dies abasten moltes més coses que en l’antiga Grecia. Per què no una Musa de la Programació? O Una Musa de la Música electroacustica? Les muses tradicionals van ser útils en l'antiga Grècia, però òbviament, hi ha hagut una evolució de les Arts. Si les muses tradicionals no m’inspiren en la meua creació, per què no invocar i crear una nova musa?

Hi ha un ritual, que no vaig a explicar ara, per a invocar i crear una nova musa. Tot es questió de tindre els materials necessaris i posteriorment entrar en un estat de relaxació que ens permeta vore imatges que puguen representar la musa que estem creant.

Publicat per:  Daniel Ferrero Silvage
Dimecres, 13 abril 2011



ALADINS AL PALAU DE LA MÚSICA


El diumenge 16 de gener, vam tindre l'oportunitat de gaudir al Palau de la Música de València d'un concert de moros i cristians que ens va oferir la Banda Municipal de València, inclòs dins de les activitats que la Societat de Festers ha organitzat amb motiu del 150 aniversari de les nostres festes.

La centenària formació musical, sota la direcció de Manuel Enguídanos, i amb una Sala Iturbi, quasi plena de públic, va interpretat una selecció d'obres dels nostres compositors: del Mestre Ferrero, "Apostol Poeta", "Cristo de la Agonía" i el poema simfònic "Els Morocristians d'Ontinyent"; de Saül Gómez, la marxa mora "Iel·las" i la cristiana "Llebeig"; de Miguel Sarrió, la marxa cristiana "100 Anys"; de Bernardo Adam, el poema simfònic "Impresiones Festeras" i del nostre amic Dani Ferrero, el pasdoble "Als Pregoners" i la marxa mora "Aladins", motiu principal pel qual una representació de la nostra esquadra va estar present.


Després de l'acte protocol·lari que va tindre lloc a l'inici de la segona part del programa, en què la Societat de Festers d'Ontinyent va fer entrega d'un record del 150 Aniversari a les autoritats municipals del "cap i casal" (per cert, no els vindría gens malament als qui fan els discursos per a esta gent, posar-se un poc al día en toponímia, Onteniente fa molts anys que ja no existeix), va arribar per fi el moment, cap dels tres que allí érem havíem tornat a escoltar la maxa "Aladins" en concert, des que la Unió la va estrenar al concert del Mig Any del 2007, en el qual també, si no recorde malament, es va estrenar el poema simfònic de Bernardo Adam. Semblava estrany escoltar "Aladins" interpretat per una banda com aquella i en un lloc tan poc fester, però us puc assegurar que no va defraudar, no puc dir si tècnicament va estar ben executada, perquè no sóc músic, però si que us puc dir que el que està fent esta crònica es va emocionar, i potser els altres dos que estaven amb ell, també, com la primera vegada que la vam escoltar.

Per finalitzar el concert, i davant de l'aplaudiment i l'ovació de la nodrida representació del món fester d'Ontinyent (dels festers de a peu i dels jurisconsults), amb la complicitat de la resta de públic, la banda va fer un "bis" i va interpretar la marxa mora "Ximo", i, com està manat, els festers no van dubtar a posar-se en peu per a marcar el pas.

Ens va faltar dir-li a Dani que ara que la marxa mora "Aladins" està premiada i estan interpretant-la importants formacions musicals, podría fer alguna gestió perquè la declaren com a obra obligada d'algun certàmen internacional de bandes, així organitzaríem alguna excursió per a escoltar-la.


Publicat per:  Roberto Sanz
Dilluns, 17 gener 2011



GRÀCIES A TOTS

Esta es una altra prova gràfica del premi. Com podeu imaginar estic molt content, i més sense saber que la marxa Aladins estava com a candidata. Agrair-vos a tots els correus de felicitació que he rebut i ja quedarem per a celebrar-ho, i vos ensenyaré la figureta del premi, jajajaja.

TítuloTítuloTítulo

Publicat per:  Daniel Ferrero silvage
Dimecres, 22 setembre 2010



PREMIS EUTERPE 2010



Esta és la prova visual que Dani va arreplagar el premi que li han atorgat per la nostra marxa "Aladins"



Publicat per:  Manolo Requena
Dilluns, 20 setembre 2010



ENHORABONA ALADINS


Ha tardat vint anys en arribar, però amb la notícia del Premi Euterpe que acaba de rebre la nostra marxa, es demostra que, com el bon vi, ha necessitat temps per a ser una gran composició. Esperem que este guardó faça que no siga l'única peça musical de la qual puguem gaudir en la nostra vida festera.

No res, a seguir per este camí i que prompte puguem celebra-ho com l'esdeveniment ho mereix. Veritat, Ferran?

Enhorabona, Aladins!

Publicat per:  Manolo Requena
Diumenge, 19 setembre 2010



PREMI EUTERPE. ENHORABONA DANI!!


"Per altra part, l'obra "Aladins", del compositor Daniel Juan Ferrero Silvage, va ser guardonada amb el Premi Euterpe a la Composició de Música per a la Festa[...] "

D'esta manera donaven la notícia alguns mitjans en les seues edicions impreses i digitals del guardó que ha rebut el nostre amic i component Dani, el Sifonero.

Estem orgullosos, Dani, pel premi que has rebut i més encara quan ha hagut de ser amb la nostra tan esperada marxa mora "Aladins".

Per això volem que tots, des de la nostra bitàcora, coneguen la notícia dels èxits de la nostra gent.

I deixem a criteri dels nostres músics que este pot ser el començament perquè moltes altres composicions facen que els Aladins tinguen una bona selecció de peces per a totes les ocasions. I com també algun dels components apuntava, en els nombrosos correus d'esta setmana, caldrà celebrar-ho com toca i ha de ser prompte.

Enhorabona de tot cor, Dani, de part de la teua esquadra.

Publicat per:  Manolo Requena
Diumenge, 19 setembre 2010